28 Jan 2011

Kako odrediti podton kože?

Pronaći odgovor na ovo pitanje je veoma bitno, ukoliko želimo izvući ono najbolje iz svoje šminke, prvenstveno pudera. Vremenom sam shvatila da je ovo jedna od najvećih dilema sa kojima se sreću devojke (naravno, ne sve:).. Sigurna sam da se svima bar nekada desilo da na preporuku kupe neki puder, a onda shvate da je totalni promašaj jer nijansa ipak ne odgovara. E, podton kože je ono što u ovom slučaju priskače u pomoć i spašava celu stvar!


Ono što nam prvo skreće pažnju je osnovni ton kože - ten, koji određujemo pri samom pogledu na kožu, a čini početni kriterijum za odabir samog pudera. Međutim, mnoge devojke upravo ovde greše, jer misle da je boja tena dovoljna.
Zatim, trebamo odrediti podton, a to je ništa drugo nego pigment koji se nalazi ispod kože, a za razliku od boje tena, uvek ostaje nepromenjen. Dakle, leti, prilikom sunčanja, logično, menjamo boju tena, ali nam bez obzira na to, podton ostaje isti. Jasno? :)

Podton se može odrediti na dva načina:
prema boji - rozikasti i žuti (ako nije ni jedan ni drugi, onda je neutralan)
prema toplini - hladan i topao (teže ih je odrediti)

A sada odgovor na pitanje iz naslova...

Najlakši način određivanja podtona kože prema boji, jeste boja vena na unutrašnjoj strani ručnog zgloba. Ukoliko su vene plave, onda je podton rozikast, a ako su zelene, podton je žućkast. Ovaj test je najdelotvorniji na dnevnom svetlu!

Podton prema toplini je nešto teže odrediti, ali ono što će biti od najveće pomoći su boja očiju i promena boje kože prilikom sunčanja.
Što se tiče boje očiju - ako su plave ili zelene, podton kože je hladan, a ako su smeđe, najverovatnije je u pitanju topao podton. Ukoliko lako i veoma brzo crnite, koža je verovatno toplijeg podtona, a ako teško dobijate boju i skloni ste gorenju na suncu, podton kože je hladan.

Međutim, nisu svi hladan ili topao, ružičast ili zućkast podton, niti je pod obavezno da svetli ten bude hladan, a tamni topao, možete biti i neka varijacija ovoga.

To bi bilo to u nekim kraćim crtama..:) Nadam se da sam barem u nekoj meri otklonila dilemu..:)

:**

11 comments:

Mimi said...

Odlican post!Mada prvo bi trebalo tome poduciti zaposlene u parfimerijama i drogerijama (cast izuzecima) koji u vecini slucajeva nemaju blage veze o ton,podtonu i svim tim stvarima.Dok sam se oslanjala na njhovu pomoc toliko mi se puta desilo da jednostavno bacim novac na pudere i korektore koji su bili totalan promasaj sto se nijansi za moj ten tice:(

Blanka said...

ja sam neutralna pa ima problema s nalazenjem pudera, uvijek sam morala mjesati dvije nijanse ali sad sam to nekako rjesila s bb kremama jer se one lijepo prilagode bez obzira na podton.

astrid.york said...

uh, odličan post :D

Dijana MakeUp said...

@mini-hahahaah...pa to si divno rekla! standardni problem..hajde opet kod nas, ali tamo kod tebe preeeeko??:))) auuu...
@blanka-bb kreme su mi savrsene, videla sam tvoj post..mada, bas tesko doci do njih (ok ebay, ali nas koci pay pal...nema ga u sr)
@astrid-hvala draga! :D

Vanja Milicevic said...

haha, daa, daa, najjace mi je kad me prodavacica pita u parf.za puder koji koristim par godina, jel znate kako se koristi?tecni puder?zeno/devojko sta li si, nauci nesto!! a dobro ima nas raznih....nista gore, nego kad nas one uce, a nemaju pojma, ako nista drugo barem znam da procitam sta pise na pakovanju...raspisala sam se... :)
odlican post! :)

Dijana MakeUp said...

hahahahaha, a da vidis tek meni kada upadnu sa pricom o nekom proizvodu (a pouzdano znam da je katastrofa..te najvise volim)..ma kod nas je generalno problem sto na takvim mestima ne rade sminkeri ili neki drugi kompetentni ljudi..radi svako!

Anonymous said...

ajoj,ja sam opet zbunjena.opet ne znam odrediti ni ton niti podton.vene su tirkizne boje:)pitacu nekog da procjeni da li su zelene ili plave.zimi sam jako svijetla,imam tamnu kosi i tamne oci,sporo primam boju ako ne idem u solarij.koza je uzasno osjetljiva.moze li mi neko pomoci odrediti "tonove"jer hocu da kupim mac puder.trenutno koristim revlon sand beige 180,ali mi je puno svijetlo.ljti sam koristila artdeco rich treatment broj 15 ali to je svijetlo za ljeto.

Dijana MakeUp said...

po ovome sto si napisala imas sva tri podtona :))..salim se..ako su ti vene i jedne i druge boje, postoji mogucnost da imas neutralan podton..

Jovana Subota Perković said...

Aaaaa, evo ga :) To sam tražila :P Ipak, ja i dalje mislim da imam plave vene, ali nisam sigurna... Ma, garant sam rozikasta :D

Dijana MakeUp said...

hahaha..kraljica si:)))..pa koliko sam mogla primetiti, cini mi se da si rozikasta:)

Jovana Subota Perković said...

Kao prasence :P grok, grok :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kontaktirajte me

Ime/ Name *
Email *
Subject *
Message *
All pictures on Dijanamakeup.blogspot.com are protected by copyright. Using pictures without visibly naming the source, using them for an online advertisment all fall under copyright infringement and / or identity theft. These are serious legal matters. When pictures from this blog are used in incorrect ways, (legal) steps will be taken. Posting a picture on your blog is no problem, just make sure there is always a visible link back to this blog.
Thank you.